معمولا از چیلر برای تامین آب مورد نیاز سیستم تهویه مطبوع استفاده می شود، آب خنک شده در دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد:
1- فن کویل 2-هواساز
مزیت فن کویل:
-1 دمای هر فضا به طور جداگانه قابل کنترل است.
-2 فن کویل نیازی به کانال و سقف کاذب ندارد.
-3 فن کویل سیستمی دو فصلی است.
معایب فن کویل:
-1 تامین هوای تازه برای فن کویل
-2 با فن کویل نمی توان رطوبت هوا را کنترل کرد.
-3 فن کویل های زمینی برای سقفهای مرتفع جوابگو نیست.
-1 سیستم های تبخیری
• کولرآبی
• ایرواشر
• زنت
-2 سیستم های انبساط مستقیم
• کولر گازی
• اسپیلیت
• پکیج یونیت (مینی چیلر)
اولین فن کویل در رفت، آخرین در برگشت، عیب : افت فشار دارد. مزیت: هزینه کمتر
اولین فن کویل در رفت، اولین در برگشت، عیب : هزینه زیادتر. مزیت: افت فشار در فن کویل ها یکسان است .
عوامل موثر در انتخاب فن کویل:
1-CFM هوا
2-GPM آب
-3 بار حرارتی
-4 افت فشار
چیلرها به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم میشوند. شکل دیگر تقسیمبندی چیلرها بر اساس شکل خنک شدن ماده مبرد است که به سه دسته آب خنک، هوا خنک و تبخیری تقسیمبندی میشوند.
چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارتی باعث ایجاد برودت و سرما میشوند.
در چیلرهای تراکمی گاز ابتدا توسط کمپرسور، متراکم میگردد (فشار ان افزایش میابد). این گاز سپس به کندانسور وارد شده توسط آب یا هوای محیط، خنک شده و به مایع تبدیل میگردد این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله موئین دچار کاهش فشار انی شده و وارد فضای خنککننده (اواپراتور) میشود که این کاهش فشار باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع سردکننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنککننده، باعث کاهش دمای فضای خنککننده میگردد. پس از تبخیر این گاز به کمپرسور منتقل میشود و این سیکل تکرار میشود.
با عبور بخار با سرعت در یک مسیر، هوای کندانسور مکیده میشود. خلاء در کندانسور به علت تبدیل بخار به اب و کاهش حجم بخار نسبت به آب ایجاد میگرد. چیلر تراکمی هواخنک، از انواع چیلرهایی هستند که بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار میکنند. عمل خنکسازی کندانسور در این چیلرها با عبور هوای اجباری از روی کویل انجام میگیرد، به همین دلیل به آن چیلر هواخنک گفته میشود. از این دستگاهها جهت تهویه مطبوع در ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و همچنین در برخی صنایع جهت خنک سازی پروسههای تولید استفاده میشود.1
تولید آب گرم در چیلرهای جذبی دو اثره، براحتی و با کیفیت مطلوب امکان پذیر است. چنانکه می توانند مثلِ یک دیگ آبگرم عمل کرده و آب گرم مورد نیاز جهت مصرف و یا گرمایش را تأمین کنند. در چیلرهای تراکمی نیز می توان با معکوس کردن سیکل برودتی (به شیوۀ هیت پمپ) آب گرم تولید نمود.