سیستمهای تبرید جذبی لیتیم برماید-آب به طور عمده در تأسیسات تهویه مطبوع با ظرفیت های بالا استفاده می شوند. در این سیستمها میتوان از انرژیهای اتلافی و انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کرد. در سیستم تبرید جذبی لیتیومبروماید-آب از لیتیومبروماید به عنوان سیال جاذب و از آب به عنوان سیال مبرد استفاده میشود. یکی دیگر از ویژگی های سیستم تبرید جذبی استفاده از بخار آب های اضافی است. سیستم لیتیومبروماید غیر فرار بوده و تبخیر در آن صورت نمیگیرد.
میشل فارادی در سال 1824 در حین یک آزمایش به طور اتفاقی برای اولین بار با سرمایش جذبی آشنا شد.
ایده تولید سرما با استفاده از سیستم جذبی در طی سالهای 1859 تا 1860 متولد شد .اولین دستگاه جذبی را مخترع فرانسوی به نام فردیناند کری با استفاده از ترکیب آب و آمونیاک اختراع کرد. دستگاه تبرید کری در سال 1927 توسط چندین دانشمند بزرگ از جمله آلبرت انیشتین مطالعه و تکمیل شد. تا اینکه در سال 1939 اولین چیلر جذبی گازسوز توسط شرکت کریر ساخته شد. پس از سالها تحقیق و بررسی محلول لیتیم بروماید و آب جایگزین آمونیاک و آب شد.
سیستمهای تبرید جذبی بر اساس فرآیند شیمیایی در محیط خلاء موجب جذب گرما و تولید سرما میشوند.
در چیلرهای جذبی ماده مبرد، آب است که تحت فشار بسیار پایین و در دمایی کم، تبخیر شده و گرمای تبخیر را از سیال ثانویه )آب در گردش سیستم سرمایش( میگیرد و بخارهای حاصل از این فرآیند توسط ماده جاذبی، جذب میشود. آب در شرایط استاندارد (فشار یک اتسفر) در 100 درجه سلسیوس به جوش میآید و در فشار یکدهم اتمسفر در دمای 43 درجه سلسیوس تبخیر میشود. با کاهش فشار به یکصدم اتمسفر، آب در دمای 5/4 درجه سلسیوس تبخیر میشود. در این سیستم از یک مایع دیگری به نام لیتیومبروماید به عنوان جاذب استفاده میشود تا بخار آب را جذب کند. انتخاب لیتیومبروماید به عنوان جاذب، به دلیل داشتن قدرت جذب عالی بخار آب، غیر سمیبرودن، غیرقابل انفجار بودن و نداشتن ترکیبات مضر میباشد…
چیلر جذبی تک اثره که یکی از سادهترین انواع آن است، دارای چهار بخش اصلی زیر میباشد:
کندانسور یا تقطیرکننده در سیستم جذبی از نوع آبی پوسته و لوله میباشد و محفظه کندانسور و ژنراتور معمولاً در یک پوسته قرار دارد. این پوسته در قسمت فوقانی چیلرهای جذبی قرار دارد. در این پوسته محفظه کندانسور در قسمت بالا قرار دارد بهطوریکه بخار مبرد تولید شده در ژنراتور به صورت طبیعی و مستقیماً وارد محفظه کندانسور شده و تقطیر میگردد. البته محفظههای ژنراترور و کندانسور از نظر دمایی بسیار متفاوت میباشند.
آب سرد لازم جهت ایجاد تقطیر در کندانسور نیز توسط یک برج خنک کننده تامین میگردد.
انواع ژنراتور از لحاظ ساختار شامل موارد ذیل است:
از آنجا که استفاده از انرژی خورشیدی یکی از پاکترین و اقتصادیترین انواع انرژیهاست، جهت تامین حرارت ژنراتور میتوان از انرژی خورشیدی استفاده نمود. این امر سیستم را بسیار اقتصادی تر خواهد کرد….